27 januari 2013

Hypnotisören

En helt underbar bok! Läs den!

Okej, så jag läste ut Hypnotisören i förrgår och tänkte att det vore skoj att se filmen också. Så jag bänkade mig tillsammans med Henke och tänkte att "guuud, det här skall bli så spännande!" 

Tji fick jag. Filmen var, ursäkta mitt ordval, skitdålig! Eller, den var inte skitdålig som film i sig, den hade kunnat vara riktigt bra om jag inte läst boken innan. Men som film baserad på boken var den urrutten. Jag som hade sett fram emot att få se storyn och livsöden vävas ihop i ett enda magiskt nystan av garn fick snällt stå och se på medan Lasse Hallström totalförstörde den. 

Jag förstår att man som regissör/manusskrivare inte kan få med varenda liten del av en bok på 600 sidor, men att ändra storyn, byta ut namn och personer får mig att tänka att filmmakaren "vill tjäna snabba cash" och bara lallar ihop någonting. Det är precis så det känns när man ser filmen! Han tar "den enkla vägen ut" och förstör samtidigt en högt älskad bok! Jag skämtar inte, storyn är plötsligt helt ändrad. Personer som inte ens har något samband i boken är plötsligt mor och son, de byter ut namn på karaktärer från boken. Plötsligt hette Eva Blau istället Evert Braun, de bytte till och med kön. Personer som är sjukt viktiga i boken nämns inte en enda gång i filmen, de är inte ens med i de viktigaste scenenerna. Scener som de för övrigt ändrat totalt, precis som resten av storyn. 

Alltså jag blev så äckligt jävla besviken och kan inte för en enda sekund förstå hur Lars Kepler kunde godkänna denna snedvridna version till film! Han om någon måste väl vara besviken?! Ett tips från mig är att inte läsa boken innan ni ser filmen, om ni tänkt se den. Eller så gör ni någonting ännu bättre: skit i filmen och läs boken, för den är verkligen helt jävla underbar och jag rekommenderar den starkt. Och detta kommer från en person som ALDRIG varit mycket för deckare eller kriminalromaner! 

Önskar att de aldrig hade gjort en film av denna bok. Istället hade de kunnat gjort en riktigt, riktigt bra och välgjord serie att sända på SVT eller liknande. Men ja, jag antar att cashen inte är lika snabba den vägen... 

Fyfan, usch!

2 kommentarer:

  1. Bra poäng - filmatiseringen av Hypnotisören var fruktansvärd - men värt att känna till att Lars Kepler är en pseudonym för ett gift författarpar - inte en man. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker den var hemsk verkligen! Hade kunnat bli en riktigt, riktigt bra serie däremot. Och det där visste jag då INTE, kul! Man lär sig någonting nytt varje dag. ;)

      Radera